Blokje met gloeilamp

Op zoek naar tips over taalstimulering en oefenkansen?

Taalpromotie

We werken op vraag en op maat met lokale besturen en partners aan de participatie van alle inwoners in de Vlaamse Rand, aan gemeenschapsvorming en aan oefenkansen Nederlands.

Projecten van vzw 'de Rand'

  • Nederlands leren en oefenen met de 'SportNed'-app

    Het vinden van Nederlandstalige sportbegeleiders is niet evident. Om zo veel mogelijk sporters te bedienen, werken sportclubs daarom soms samen met trainers met weinig kennis van het Nederlands. Dat leidt vaak tot een interne en externe druk met betrekking tot taal. Vanuit die nood ontstond SportNed. Dat is een hulpmiddel waarmee sportbegeleiders en andere doelgroepen functioneel Nederlands kunnen leren en oefenen.

  • trainers tonen diploma

    Ondersteuning van anderstalige voetbaltrainers

    Een sportclub is een ideale context om Nederlands te oefenen. Kinderen pikken onbewust al spelend of al sportend veel taal op. Ook in een sportclub liggen dus heel wat leer- en oefenkansen Nederlands voor de spelers. De trainers spelen hierin een belangrijke rol. Daarom ondersteunen we hen.

    We stellen in verschillende voetbalclubs in de Vlaamse Rand vast dat er trainers actief zijn die (te) weinig Nederlands kennen. Dat zijn meestal goede én pedagogisch geschoolde trainers. Omdat heel wat clubs worstelen met de zoektocht naar trainers, willen ze die graag behouden. Daarom gingen we met enkele partners in dialoog. We bespraken hoe we die trainers gericht kunnen ondersteunen met functioneel Nederlands dat ze nodig hebben in de club.

  • Week van het Nederlands

    De Week van het Nederlands is een samenwerking tussen de Taalunie en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Samen met verschillende partners zetten ze de veelzijdigheid van het Nederlands in de kijker.

Nieuws

  • Open vormingsaanbod taalpromotie

    03/10/24

    Wil je graag je kennis uitbreiden? Of wil je vrijwilligers, begeleiders, leraren of andere partners versterken? Volg een van onze infosessies, workshops of webinars of verwijs ernaar door.

  • Nederlands leren en oefenen met de 'SportNed'-app

    30/09/24

    Geen mooier moment dan de Week van het Nederlands om iets nieuws te lanceren voor het leren en oefenen van het Nederlands. SportNed is er vooral voor sportbegeleiders, sporters en sportouders. In de app Linguineo Pro vind je nu een gratis pakket met woordenschat en interactieve oefeningen.

  • Vacature Netwerkondersteuner participatietraject (inburgering)

    17/09/24

    Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van samenwerken met lokale besturen en hun partners voor het organisatienetwerk participatietraject van Halle-Vilvoorde. Dit netwerk maakt deel uit van een Vlaams/Europees project ter ondersteuning van het inburgeringsbeleid. Als medewerker van vzw ‘de Rand’ werk je nauw samen met de 33 lokale besturen uit Halle-Vilvoorde en hun partners uit het middenveld (onder andere Avansa Halle-Vilvoorde, PIN vzw, Groep Intro, e.a.).

Ontdek onze gemeenschapscentra