Taalpromotie

Nederlands leren en oefenen met de 'SportNed'-app

30/09/24

Geen mooier moment dan de Week van het Nederlands om iets nieuws te lanceren voor het leren en oefenen van het Nederlands. SportNed is er vooral voor sportbegeleiders, sporters en sportouders. In de app Linguineo Pro vind je nu een gratis pakket met woordenschat en interactieve oefeningen.

Sinds 2019 ondersteunt vzw ‘de Rand’ trainers, bestuurders en vrijwilligers van sportclubs in de Vlaamse Rand in het omgaan met de snel stijgende talendiversiteit. Het doel is om hun Nederlandstalige werking in een meertalige omgeving te kunnen behouden en tegelijk gebruikskansen Nederlands te bieden aan kinderen en hun ouders. Omdat de specifieke terminologie gekoppeld aan de sportcontext niet aan bod komt in een NT2-traject (Nederlands als tweede taal) en er binnen de opleidingen voor trainers en andere sportbegeleiders in Vlaanderen weinig mogelijkheden zijn voor deze doelgroep, keken we naar een toepassing op maat. Clubs kunnen vanaf nu dus sportbegeleiders, sporters en sportouders die hun Nederlands verder willen versterken, toeleiden naar de app en er een bepaalde verwachting aan koppelen in functie van het taalbeleid van de club.

Voor sportbegeleiders, sporters en sportouders

In SportNed vind je oefeningen om te luisteren, te lezen, woorden te leren en oefenen … Er zijn ook spreekoefeningen met een chatbot. Je krijgt direct feedback en kan maximaal herhalen. Je kan SportNed gratis gebruiken door de app Linguineo Pro te installeren en vervolgens het profiel SportNed te selecteren.

In de app vind je sporttakoverschrijdende content en ook woorden en oefeningen gekoppeld aan voetbal. Omdat we veel vragen uit voetbalclubs krijgen, hebben we al enkele samenwerkingen met Voetbal Vlaanderen. Ook nu is dat de eerste uitgewerkte sporttak in de app. Het is de bedoeling om samen met de sportfederaties de komende maanden ook andere sporttakken te integreren in de app.

Meer nieuws

  • Open vormingsaanbod taalpromotie

    03/10/24

    Wil je graag je kennis uitbreiden? Of wil je vrijwilligers, begeleiders, leraren of andere partners versterken? Volg een van onze infosessies, workshops of webinars of verwijs ernaar door.

  • Vacature Netwerkondersteuner participatietraject (inburgering)

    17/09/24

    Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van samenwerken met lokale besturen en hun partners voor het organisatienetwerk participatietraject van Halle-Vilvoorde. Dit netwerk maakt deel uit van een Vlaams/Europees project ter ondersteuning van het inburgeringsbeleid. Als medewerker van vzw ‘de Rand’ werk je nauw samen met de 33 lokale besturen uit Halle-Vilvoorde en hun partners uit het middenveld (onder andere Avansa Halle-Vilvoorde, PIN vzw, Groep Intro, e.a.).

  • Gordel lokt 28.000 mensen naar de Vlaamse Rand

    02/09/24

    Zo'n 28.000 bezoekers namen gisteren deel aan de Gordel, een stijging ten opzichte van de 26.000 van vorig jaar. Het evenement bood een mix van sport, natuur en cultuur, met bijzondere aandacht voor straatsport, G-sport, graveltochten, en de Gordelcross.