submenu

Publicaties

RandKrant

RandKrant is een gratis maandblad over de Vlaamse Rand rond Brussel. Het brengt nieuws en maatschappelijke, politieke, sociaaleconomische reportages en interviews met bekende en minder bekende inwoners. Het bevat een uitgebreide cultuurkatern, een cultuuragenda en korte vertalingen in het Frans, Engels en Duits.

Sinds begin 2017 heeft RandKrant een gloednieuwe website en Facebookpagina.


Redactiegegevens 

Geert Selleslach (hoofdredactie)
Ingrid Laporte (eindredactie en coördinatie)
Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel
tel. 02 767 57 89, randkrant@derand.be


Gemeenschapskranten

Vzw ’de Rand‘ geeft een gemeenschapskrant uit in de gemeenten Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem. De krant bevat vooral plaatselijk nieuws, informatie over verenigingen en de activiteiten in het gemeenschapscentrum. Wie in een van de gemeenten woont, krijgt de gemeenschapskrant gratis in de bus (in het Nederlands).

 

Redactiegegevens

Geert Selleslach (hoofdredactie)
Veerle Weeck (eindredactie en coördinatie van buurten, zandloper en sjoenke)
Silke Castro (eindredactie en coördinatie van lijsterbes, uitgekamd en kaaskrabber)
Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel
tel. 02 767 57 89, veerle.weeck@derand.be, silke.castro@derand.be


Andere publicaties


20 JAAR 'DE RAND'. KOPPELTEKEN VOOR EEN REGIO

‘Vzw 'de Rand’ heeft nooit het pad van de polarisering gekozen, en dat is cruciaal geweest. Er is altijd gekozen voor assertiviteit en verbinding, nooit voor agressiviteit en polarisering. De organisatie probeert altijd mensen samen te brengen.’ (voorzitter Hubert Lyben)

Vzw ‘de Rand’ vierde haar twintigste verjaardag met een druk bijgewoond symposium. Daar werd het boek 20 jaar 'de Rand'. Koppelteken voor een regio voorgesteld. Journaliste Tina Deneyer sprak met 74 bevoorrechte getuigen en ploegde door tientallen jaarverslagen. Resultaat: een lezenswaardig tijdsdocument over 20 jaar werking van vzw ‘de Rand’ in een evoluerende maatschappij en regio. Daarbij blijkt verbinden centraal te staan.

Wil je het boek lezen? Stuur een mailtje naar info@derand.be en wij sturen jou een exemplaar.


VERTAALWOORDENBOEKJE

JOUW VRAGEN ONDERTITELD

Vzw ‘de Rand’ geeft een vertaalwoordenboekje voor anderstalige nieuwkomers uit, onder de naam Jouw vragen ondertiteld. Een anderstalige die in de Rand komt wonen, kent vaak nog geen Nederlands en heeft het dus niet altijd even gemakkelijk.

Het boekje is een ‘ondertiteling’ bij een eerste contact met de gemeente én een aansporing om Nederlands te leren. Het bevat een aantal vragen en zinnen die de anderstalige moeten helpen om basisinformatie te vragen aan het loket. De woordenschat is vertaald in het Frans, Duits en Engels. Tegelijkertijd kan het boekje voor de loketbedienden een hulpmiddel zijn in hun communicatie met anderstalige inwoners die nieuw zijn in de gemeente.

Vzw ‘de Rand’ biedt het boekje gratis aan gemeenten in de Rand aan en verspreidt het ook via de taalbeleidsprojecten van het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant en via de regiokantoren van het Provinciaal Integratiecentrum.

meer info en gratis downloaden van het vertaalwoordenboekje

 
 

Living In Translation

TAALGEBRUIK EN TAALWETGEVING

Journalist Michaël Van Droogenbroeck probeert in het boek Living in Translation een antwoord te formuleren op de tien meest voorkomende vragen van expats over taalgebruik en taalwetgeving in de Vlaamse Rand.

De publicatie kan je (NL - FR - DE - EN) gratis verkrijgen in de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’. De vragen en antwoorden kan je ook raadplegen op www.livingintranslation.be.


 

Taal en territorialiteit

IN VLAANDEREN IN HISTORISCH EN INTERNATIONAAL PERSPECTIEF

Professor Grondwettelijk Recht en Mensenrechten Hendrik Vuye schreef een werkstuk over taal en territorialiteit. Het brengt helderheid in het verhaal van de taalkwestie in België, met implicaties voor de situatie in de Vlaamse Rand. Je kan de publicatie gratis downloaden in het Nederlands, Frans en Engels.

 

 

Pictogrammenboekjes

Vzw ‘de Rand’ geeft vier pictogrammenboekjes uit. In de boekjes staan een aantal afbeeldingen met daaronder het juiste Nederlandse woord. Met de boekjes kan je geen Nederlands leren, maar ze zijn wel een mooie aanvulling op de lessen Nederlands en ze kunnen in veel gevallen als geheugensteuntje dienen.

Meer info + gratis downloaden pictogrammenboekjes