Tips voor een gesprek met een ouder die nog niet veel Nederlands begrijpt en/of spreekt

Ben jij je bewust van het jargon dat je gebruikt in de communicatie met ouders? Dat is vaak specifiek schooljargon zoals 'remediëren', 'klassenraad', 'leerlingbegeleider' en het zijn ook vaak abstracte woorden zoals 'ontwikkeling', 'attitude', 'taalvaardigheid' ...

ouder school

Wat en waarom?

Scholen geven aan dat de communicatie met ouders die nog niet veel Nederlands begrijpen en spreken moeilijk is. Duidelijke en eenvoudige communicatie is nochtans een belangrijk aspect van een goed partnerschap tussen school en ouders.

Ouders - ook Nederlandstalige ouders - geven aan dat het schooljargon niet altijd evident is. Vooral de stap van het lager naar het secundair onderwijs blijkt erg groot te zijn.

Ga als leraar en als school aan de slag met enkele tips.

tips leraren

Tips voor leraren

  • Ga bewust om met je taal en moeilijke woorden. Dat is de eerste en belangrijkste stap!

  • Maak een verklarende woordenlijst of gebruik een bestaande woordenlijst van de ouderkoepel.

  • Gebruik vertaalapps zoals ‘DeepL’ en ‘Google Translate’.
taalafspraken

Tips voor de school

Elke leerkracht gaat anders om met het gebruik van het Nederlands en andere talen. Dat kan op termijn zorgen voor spanningen in een team. Ook voor ouders is dit verwarrend.

  • Denk met je team na over taalafspraken die je best maakt met ouders. In de pdf met alle tips en extra info geven we een aantal vragen waarover je best nadenkt.

  • Informeer bij het lokaal bestuur of je een beroep kan doen op een professionele tolk.